Tijdens mijn coachings heb ik gemerkt dat sommige mensen de overtuiging hebben dat ze NIET kunnen veranderen (fixed mindset). In het boek “Het maakbare brein” van Margriet Sitskoorn wordt deze bewering keihard weerlegd. De ervaringsafhankelijke plasticiteit (hersenen die echt veranderen door ander gedrag) gaat je hele leven door. Lange tijd werd gedacht dat de ontwikkeling van je hersenen na de pubertijd stopte. Dit klopt niet. En dat heeft een belangrijke consequentie: Afhankelijk van de keuzen die je maakt en het gedrag dat je herhaalt, herhaalt en herhaalt, groeien bepaalde hersengebieden. Iets wat eerst heel moeilijk was, wordt daardoor steeds makkelijker: je krijgt meer hersens tot je beschikking voor de taak. Dus met ander gedrag kun je je hersenen dus wél veranderen (growth mindset).

Je kunt je hersenen dus vormen door je gedrag. Om jezelf in een bepaalde richting te ontwikkelen moet je trainen wat je zelf belangrijk vindt. Gerichte training bestaat uit de juiste combinatie van zintuiglijke prikkeling, beweging, cognitie en emotie. Dat wat je stoort en waar je vanaf wilt, moet je laten. Richt je dus niet op gedachten die je niet wilt hebben maar leidt jezelf af, ga iets anders doen. Zorg ervoor dat je hersenen niet steeds weer worden gestimuleerd op gebieden waar je vanaf wil. Door je hersenen te vormen kun je worden wie je wilt zijn.

Een mooie uitdrukking in deze context die ik vaak gebruik is: FAKE IT TILL YOU MAKE IT. Als je er nog niet van overtuigd bent dat je oprecht van jezelf houdt bijvoorbeeld is het handig als je dat heel vaak herhaalt door het tegen jezelf te blijven zeggen (in de spiegel kijkend en bijvoorbeeld in je handen klappend om auditief, visueel en kinesthetisch de hersenen te prikkelen). Uiteindelijk ga je het steeds meer geloven. Oefening baart kunst.

In mijn coachpraktijk werk ik met de MatriXmethode. Een gesprekstechniek waarmee je alle verbindingen in de hersenen waar je last van hebt aan kunt pakken. Je ruimt met beelden, geluiden, gevoelens en gedachten één voor één de fragmenten op die nog naar voor je zijn. Zo ben je er niet meer mee bezig. Het duurt vervolgens natuurlijk wel even voor je hersenen nieuwe synapsen hebben gemaakt met wél wenselijke beelden, geluiden, gevoelens en gedachten. Maar je weet nu: oefening baart kunst. Blijf jezelf trainen en je kunt worden hoe je maar wilt!

Meer weten: “Het maakbare brein” van Margriet Sitskoorn

Wveen.com - William van veen